Publicaties

Enterprise Architectuur: een schoolvoorbeeld

 

In mijn nieuwe opdracht mag ik een grote academische instelling ondersteunen bij het inrichten van hun architectuurfunctie en in het bijzonder de centrale architectuur repository in BiZZdesign Enterprise Studio. In grote delen van de organisatie wordt al gewerkt met (en vaak onder) architectuur: er zijn enterprise architecten in dienst en bij belangrijke IT-projecten worden solution- en infrastructuur architecten betrokken.

Toch ontbreekt een overkoepelend model waar alle informatie uit bestaande modellen centraal wordt opgeslagen, actueel gehouden en beschikbaar gemaakt. Hierdoor gaat informatie verloren of wordt het soms meerdere keren bij dezelfde personen opgehaald. Het inrichten van een centrale architectuur repository biedt architecten een actuele informatiebasis waarmee vragen snel beantwoord worden en die de opstart van projecten versnelt. Om de informatie consistent te houden, en de modellen overdraagbaar te maken, gebruiken we ArchiMate als modelleertaal. Daarnaast moeten door het architectuurteam nog enkele keuzes worden gemaakt. Bijvoorbeeld welke diensten aan welke stakeholders worden geleverd. De daaropvolgende uitdaging is om deze dienstverlening op een duurzame en efficiënte manier te verankeren in de besturing van de organisatie.

Tegelijkertijd heeft de business de wens om meer procesgericht te gaan werken en gaan zij hun processen modeleren in BPMN. Door hun BPMN modellen in BiZZdesign Enterprise Studio met de ArchiMate modellen te verbinden kunnen ze geïntegreerde (impact-)analyses doen. Zo creëren we inzicht in de samenhang tussen systemen en processen: van serverruimte tot onderwijs.

schoolbord.pngZowel de inrichting van de model repository als de architectuurwerkzaamheden vereisen heldere afspraken. Samenwerken in één model brengt verschillende uitdagingen met zich mee: Wie wil wat met het model? Wat moet nu worden opgenomen en wat kan worden uitgezocht op het moment dat het nodig is? Daarbij moet alles wat in het model zit verzameld en up-to-date worden gehouden. Dat vraagt veel van functioneel beheer, maar ook van de rest van de organisatie. Wat krijgen ze daarvoor terug?

In het komende jaar gaan we antwoord geven op deze vragen. Ik zal u meenemen in de organisatie en inrichting van het architectuurproces en de ontwikkeling van modelleerafspraken. Die oplossingen zijn natuurlijk ook relevant voor uw organisatie. Daarom deel ik mijn bevindingen in deze blogreeks. 

 

Overzichtsposter onderwijsinstelling

Om bewustzijn te creëren over het project en wat wij vastleggen in de architectuur repository hebben wij posters opgehangen. Een voorbeeld poster kunt u hier downloaden. Het resultaat is dat mensen nu zelf met hulpvragen komen en ons bij hun projecten betrekken.

New Call-to-action 

Heeft u vragen over deze blog? Neem dan contact op met Mark Kahmann.

 

Lees direct de andere blogs uit deze blog-reeks:

Blog 2. Een schoolvoorbeeld: bouwen aan de architectuur capability
Blog 3. Een schoolvoorbeeld: ArchiMate
Blog 4. Een schoolvoorbeeld: de centrale architectuur repository

Blog 5. Een schoolvoorbeeld: referentie architecturen en de HORA
Blog 6, Een schoolvoorbeeld: het perfecte architectuurmodel in 5 stappen 
Blog 7: 
Een schoolvoorbeeld: kennisdelen en Enterprise Architectuur best practices

 

Tweeten
Delen

Gerelateerd

Implementatie van een Student Informatie Systeem
Klantcase

Kennispunt mbo Leven lang ontwikkelen

Aanjagen, stimuleren en ondersteunen van leven lang ontwikkelen in het mbo De arbeidsmarkt is volop in beweging als gevolg van een veranderende wereld en samenleving.