Publicaties

Agile werken aan een Digitaal Omgevingsloket

Van Wet naar Digitaal Loket

De invoering van de Omgevingswet komt steeds dichterbij. Er staat een hoop te gebeuren, maar waar start je nou? Zie je af en toe ook door de bomen het bos niet meer? Wij helpen je graag verder op weg. In de blog De Omgevingswet als Digitale Business Transformatie heb je kennis kunnen maken met onze aanpak. Wij zien de implementatie van de nieuwe Omgevingswet namelijk als een digitale transformatie.

Maar hoe ga je dit praktisch aanpakken? Een geschikte methode hiervoor is Agile. Als we kijken naar de topdrijfveren voor digitale business transformaties: beter inspelen op de klantbehoefte en het werk makkelijker/efficiënter organiseren, kun je dit plotten op hetgeen waar Agile voor staat. Maar hoe ziet dit er dan uit?

 

Wat is Agile?

Door de toenemende digitalisering, snel veranderende maatschappij en een veeleisendere klant is een grotere Business Agility vereist. Het Agile gedachtegoed sluit hier goed op aan en zie je, hierdoor, steeds vaker terugkomen bij organisaties. Wij zien dit dan ook als een ideale methode voor een digitale transformatie als de Omgevingswet.

Uit eigen onderzoek blijkt dat minder dan 30 % van de organisaties haar aanpak voor digitale business transformaties als succesvol bestempelt. Hier valt dus nog veel winst te behalen en ik geloof erin dat Agile hier een geschikt antwoord op is.

Maar wat is Agile nou precies? In de basis is Agile een gedachtegoed met eigen waardes en principes met als doel om wendbaarder te werk te kunnen gaan. Door deze wendbaarheid kunnen organisaties beter inspelen op de klantbehoefte en op de snel veranderende omgeving. Om dit gedachtegoed te vertalen en praktisch toepasbaar te maken zijn er diverse raamwerken ontwikkeld. Het meest toegepaste raamwerk hierbij is Scrum.

 

Agile en de invoering van de Omgevingswet

Maar hoe plotten we het Agile werken nou op de Omgevingswet? Hieronder vind je concrete punten van onze aanpak die je Agile kunt aanpakken.

In onze Digitale Transformatie aanpak (4D) staan de volgende elementen centraal:

  1. Grenzeloos Dromen
  2. Groots Denken
  3. Realistisch Designen
  4. Doordacht Doen

     

Dromen en Denken

Als de strategische visie er is en het veranderplan is opgesteld aan de hand van het Agile gedachtegoed (Dromen en Denken) is het noodzakelijk om de volgende stappen te zetten:

  • Selecteren methodes en principes
  • Maken van diverse transformatieontwerpen
  • Uitvoeren van experimenten en actie-onderzoek

Wanneer je de methode Agile selecteert als implementatietechniek voor de invoering van de Omgevingswet zal het Designen en Doen er als volgt uit zien.

Designen en Doen

De transformatieontwerpen ontwerp je iteratief (Designen) met een multidisciplinair team in de vorm van diverse sprints. Tijdens deze sprints voer je met je team diverse experimenten uit (Doen). Aan het einde van de sprints test je deze ontwerpen bij de stakeholders. De feedback die je ontvangt pas je gelijk tijdens de volgende sprint weer toe. Het eindproduct wat je oplevert met je team zijn de diverse haalbaarheidsontwerpen. 

Door deze manier van werken worden de ontwerpen in een vroeg stadium al regelmatig getest bij de stakeholders en voelen mensen zich al vroeg betrokken en zijn op de hoogte van de vorderingen. Daarnaast werkt het goed om dit met een multidisciplinair team op te pakken om zo alle aspecten te belichten.

Uiteindelijk ga je kijken wat je moet gaan bouwen en implementeren om uiteindelijk je visie te kunnen realiseren. Dit doe je door de volgende stappen te zetten:

  • Vaststellen implementatieproducten
  • Ontwerpen implementeerbare bouwblokken
  • Uitvoeren implementatie

Is het programma Omgevingswet nog niet opgericht of ben je het overzicht en de samenhang kwijt? De Agile aanpak kan hierbij ondersteunen. Om de implementatie behapbaar te maken deel je de implementatieproducten op in Epics. Deze Epics plaats je geprioriteerd op je Backlog. De Epics deel je uiteindelijk weer op in Userstories om het werkbaar te maken voor de uitvoering van de implementatie. Deze Userstories pak je op tijdens de Sprints.

Agile werken door de invoering van de Omgevingswet op te knippen in behapbare stukjes. Van Waterval naar Agile!

 

Aan de slag met Agile!

Klinken bovenstaande begrippen als Userstories, Backlog en Epics nog vaag in de oren en/of weet je niet goed waar je moet beginnen? Kom dan naar een van onze Agile trainingen of download voor meer inspiratie onze Agile aanpak

Samengevat zorgt Agile ervoor dat de Omgevingswet behapbaar wordt door het op te delen in kleinere eenheden van werk. Doordat je werkt in multidisciplinaire teams en het regelmatig toetst bij de klant zorg je ervoor dat je voor een organisatiebreed gedragen resultaat zorgt. Dus waar wacht je nog op!?

 

Flyer: aanpak Agile werken

Om een digitale transformatie succesvol te doorlopen hebben wij de Digitale Business Transformatie ontwikkeld als complete oplossing. De aanpak van Bvolve voor Digitale Business Transformaties volgt het ‘4D-model’, waarin DromenDenkenDesignen en Doen centraal staan. Wij zien Agile als een ideale methode voor een digitale transformatie als de Omgevingswet. Maar hoe plotten we het Agile werken nou op de Omgevingswet? Download nu de flyer ‘Aanpak Agile werken’ waarin de cirkel Denk-Doe-Leer centraal staan. 

Omgevingswet agile flyer

 

Wil je meer weten over Agile werken en specifiek hoe Agile ervoor kan zorgen dat de Omgevingswet behapbaar wordt door het op te delen in kleinere eenheden van werk? Neem dan contact op met Guido Cohlst.

 

Tweeten
Delen

Gerelateerd