Mark Kahmann

Consultant

Mark is een vriendelijke en spontane jongen. Door zijn open houding voelen anderen zich snel op hun gemak. Hij gelooft dat de verbondenheid tussen mensen het allerbelangrijkste is; van een hechte vriendschap tot een pot schaken met een vreemde in een Indiaas steegje. Hij is van nature nieuwsgierig en altijd bezig met onderzoeken. Door de juiste vragen te stellen probeert hij mensen, systemen en organisaties beter te begrijpen. Wie onderzoekt en vraagt, vindt mogelijkheden en manieren om te verbeteren. Dat wordt ondersteund door zijn kennis van het menselijk gedrag (psychologie) en het vermogen te abstraheren en analytisch te denken (filosofie). Maar niet alles komt uit boeken; hoewel hij timmert aan zijn eigen bibliotheek gelooft hij sterk dat ontdekken door te doen minstens zo belangrijk is.

‍Zelf is hij altijd snel enthousiast voor projecten en weet anderen daarmee te mobiliseren. In zijn studententijd uitte dit zich in de organisatie van een voetbaltoernooi in de favelas van Rio, of het kopen van een studentenhuis (met 13 kamers en een winkel) door middel van stichtingen en obligaties. Ook in zijn huidige functie zoekt hij interessante projecten waarin hij mensen en organisaties verder kan helpen. Bijvoorbeeld bij het creëren van overzicht in complexe veranderingen. Daarbij vindt hij het mobiliseren van de dichtst betrokkenen belangrijk. Jij bij jezelf, jullie bij het team en de mensen bij de organisatie.

Top 3 opdrachten

Belastingdienst

Belastingdienst en UWV

In 2017 is de Wet tegemoetkomingen loondomein (Wtl) ingevoerd. De uitvoering van deze wet vereist een complexe samenwerking tussen UWV en de Belastingdienst. Mark is gevraagd om met een eigen team de operationele monitoring en de management informatie te ontwerpen en te implementeren in de keten. Resultaat is een ‘Ketenmonitoringsdashboard’ waarop de correcte werking van de gehele keten in real-time kan worden vastgesteld. De management informatie is vormgegeven in de ‘Control Tower’ waarin integraal inzicht wordt geboden in alle facetten van de keten. Dit stelt de verschillende overlegstructuren in staat de keten te besturen en hier verantwoording over af te leggen.

VU amsterdam

Vrije Universiteit Amsterdam

De Vrije Universiteit Amsterdam was al actief bezig met architectuur maar ontbrak het aan een manier om informatie effectief vast te leggen, te bewaren en te delen. Mark heeft een ‘centrale architectuurrepository’ ingericht waar informatie wordt opgeslagen, up-to-date gehouden en beschikbaar wordt gemaakt voor de hele organisatie. Daarnaast ondersteunde Mark architecten met trainingen en workshops en is gewerkt aan het promoten van architectuur in de organisatie. Doordat de tool en de manier van werken zijn aangeslagen, ondersteunt Mark verschillende domeinen met het in kaart brengen van processen en het maken van de verbinding met de architectuur.

lac logo

Landelijk Architectuur Congres

“Het Landelijk Architectuur Congres is een begrip in de Nederlandse architectuurwereld. […] Met ruim 350 deelnemers, internationale keynotes, actuele tracks en interactieve verdiepingsessies.”
In het kader van het thema ‘paradoxen in de architectuur’ gaven Mark en Martijn een lezing over architectuur in een Agile ontwikkelomgeving. De boodschap; Vanuit onze filosofie dat architectuur in de eerste plaats praktisch en toepasbaar moet zijn, veranderd Agile (bijna) niets voor architecten. De lezing was een zwaar gecondenseerde versie van de Agile Architectuur training, die we bij klanten verzorgen.