Publicaties

#HACKATHONS: wat is het en wat voor nut heeft het?

hackatonvoor bedrijven.pngHackathon voor bedrijven

Je hebt er vast al een keer over gehoord, een hackathon. Misschien weet je ook wat het inhoudt.. en heel misschien heb je er zelfs een keer aan deelgenomen. Voor mijzelf is dat laatste het geval. Gedurende de eerste helft van dit jaar was ik voor een klant betrokken bij meerdere hackathons. Deze waren echter wel verschillend ten opzichte van het “traditionele” hackathon concept. We gingen geen innovatieve applicaties bouwen, zoals dit normaliter gebeurt, maar wij gebruikten het concept om o.a. de procesarchitectuur te ontwikkelen. Hoe we het concept hebben toegepast, de ervaring van de klant, waarom het succesvol was en waarom elk bedrijf hackathons zou moeten organiseren zal binnenkort in een volgende blog te lezen zijn. In deze blog zal ik beginnen bij het begin en uitleggen wat een hackathon überhaupt is. 

Voor de taalpuristen

betekenishackaton.png

Het woord hackathon is samengesteld vanuit de woorden hack(en) en marathon. Bij het woord hacken denkt men misschien al snel aan het illegaal kraken van computers t.b.v. geld, protest en/of het bemachtigen van informatie (bijvoorbeeld de aanvallen met een gijzelvirus van eind juni bij containerterminal APM). Echter stoot je met deze stempel een hele grote groep mensen tegen het hoofd. In bredere zin gaat hacken over het programmeren van een (stukje) code. Dus of men nu een nieuwe mobiele applicatie aan het ontwikkelen is, een nieuwe toepassing maakt voor een OS of een spel creëert, in al deze gevallen is men aan het hacken.

Bij een marathon denken we vooral aan het uitoefenen van eenzelfde activiteit over een langere aaneengesloten periode. Ook rondom het woord marathon heerst een controverse, alleen gaat dit wat verder terug in de tijd dan het hacken. Namelijk in het jaar 490 voor Christus toen de Grieken de slag bij Marathon wisten te winnen van de Perzen. Een van de Griekse soldaten rende toen onafgebroken en rechtstreeks naar Athene (ongeveer 25 mijl) om het goede nieuws te vertellen. Helaas overleefde hij dit niet. Althans, dat is de meest bekende versie van het verhaal. Uiteraard zou het kunnen dat er, rond die tijd, een vergelijkbaar verhaal was. Enfin, waar het om gaat is dat het bij een hackaton om het het langdurig en onafgebroken programmeren gaat.

 

watiseenhackaton.pngWat is een hackathon

Tijdens een hackathon komen dus o.a. programmeurs bij elkaar om gedurende een tijdsperiode van een dag tot een week aan een stuk door aan een softwareproject te werken. Naast programmeurs zie je ook grafisch ontwerpers, interface engineers, projectmanagers en verschillende experts terug op een hackathon. In teams gaan de deelnemers de strijd met elkaar aan om het beste product te ontwikkelen. Aan het eind van de hackathon zal het eindresultaat gedemonstreerd worden en beslist een jury de uiteindelijke winnaar.

De hackathon richt zich hierbij vaak op een specifiek probleem of onderwerp, bijvoorbeeld hoe Artificial Intelligence gebruikt kan worden om IoT te versterken. Andere voorbeelden zijn het ontwikkelen van toepassingen op bepaalde APIs (georganiseerd door o.a. Google, Yahoo, Facebook en Lonely Planet), maar ook op maatschappelijk gebied zoals het verbeteren van de levenskwaliteit van mensen met dementie of ten behoeve van crisismanagement. Met andere woorden gaan dus verschillende ontwikkel teams (met daarin verschillende rollen) aan de slag om binnen een zeer korte periode een concreet en werkend resultaat op te leveren. 

 

Hoe zit een hackathon in elkaar

Typerend voor een hackathon is uiteraard een grote groep mensen achter een laptop die (bijna) non-stop bezig zijn met ontwerpen, programmeren, testen en demonstreren. Voor eten, drinken en slapen is dan ook weinig tijd en dit gebeurt dus ter plekke. Alleen voor een paar uur aan minimale slaap zie je deelnemers ergens in een slaapzak liggen voordat ze weer volop aan de slag gaan. Dit klinkt allemaal gezellig en het samenhorigheidsgevoel is dan ook sterk aanwezig tijdens een hackathon, maar de resultaten, na hard werken, is waar het allemaal om draait.

 

Hackathon: de successen

De winnende projecten worden vaak door investeerders en organisators verder ontwikkeld. Zo loofde Salesforce in 2013 een miljoen dollar uit aan de winnaar van hun hackathon GroupMe. Dit begon als een hackathon project, maar werd later voor 85 miljoen dollar overgenomen door Skype. Een ander succesverhaal is Carousell. Deze startup uit Singapore wist in 2012 een hackathon te winnen met hun mobiele marktplaats app. Dankzij deze overwinning wisten ze eind 2014 zes miljoen dollar aan investeringen op te halen. Wat deze hackers, behalve een laptop en slaapzak, met zich mee brengen is een grote bron aan kennis, kunde en creativiteit waaruit zomaar de nieuwste innovaties tot stand kunnen komen. In een wereld van digitalisering en disruptie geen overbodige luxe, maar wel echt een feestmaal! 

Benieuwd hoe zo’n hackathon er nu precies uitziet, bekijk dan hier een aantal korte impressies: IBM Watson IoT, ING 24H-CodING, Schiphol Hack & Fly

 

Zelf aan de slag met een hackaton of nieuwsgierig hoe jouw organisatie een hackaton zou kunnen organiseren? Neem dan contact op met Jens Goossens

 

Tweeten
Delen

Gerelateerd