Publicaties

Gezondheidsalerts via je smartwatch – begin van een zorgtransformatie?

“Op basis van de metingen die u zelf verricht, in combinatie met de gegevens van uw zoekgedrag én bij ons bekende indicatoren, adviseren wij u op korte termijn een afspraak te maken bij uw huisarts. Uw virtuele diagnose kunt u al laten stellen via uw myhealth app. We schatten op basis van de ons bekende gegevens in dat u een serieuze kans maakt op een ernstige maar te behandelen aandoening.”

Deze melding kan binnen niet al te lange tijd op jouw smartphone of -watch binnenkomen. Hier is niet veel fantasie voor nodig. Ook is er weinig fantasie nodig is om te bedenken dat het combineren van verschillende datasets aanleiding kan geven de bezetting op de spoedeisende hulp te vergroten.

Artificiële intelligentie in de zorg heeft de vorige hype blockchain naar de achtergrond verdreven. In het verdienmodel van congresorganisaties is de toepassing van artificiële intelligentie een gewild onderwerp. Men hoopt op basis van data in combinatie met algoritmes slim tot een diagnose te kunnen komen. Gaat deze nieuwe technologie (en is het wel alleen een technologie) de zorg transformeren en waar moeten we dan aandacht aan besteden?

Over dit onderwerp schreef onze collega Dirk de Wit een artikel in het boek ‘Multidisciplinaire aspecten van artificial intelligence’ van Natascha van Duuren en Victor Pous. Lees hier het volledige artikel.

Tweeten
Delen

Gerelateerd