Publicaties

Samen bouwen aan architectuur bij Shell: mijn eerste opdracht als Young Professional

Shell, wie kent het niet? Een bedrijf waar je (in)direct dagelijks mee te maken hebt. Misschien zie je het opvallende logo wel ergens langs de snelweg voorbij schieten als je in de auto zit. Shell is actief in meer dan 70 landen en speelt een sleutelrol in de wereldwijde (duurzame) energievoorziening.

Vanuit Bvolve werken we al jarenlang prettig samen met Shell aan verschillende projecten op het gebied van enterprise architectuur en digitale transformatie. Binnen deze samenwerking speelt Bizzdesign een centrale rol. Voor wie Bizzdesign niet kent: het is een Enterprise Architecture Software applicatie van Nederlandse bodem. Onze inhoudelijke expertise hierin is voor Shell van grote meerwaarde gebleken.

Wat speelde er?

In januari kwam ik bij Shell waar ik de opdracht overnam van mijn Bvolve-collega Niels van den Broek. Er lagen op dit moment twee grote uitdagingen. Aan de ene kant moest de bestaande Bizzdesign – Dynamic Solution Intent training worden vernieuwd én opnieuw worden gegeven aan wereldwijd zo’n 80 Shell-architecten die de tool gebruiken om hun oplossingen te modelleren. Aan de andere kant was het noodzakelijk bepaalde processen onder de knie te krijgen. Deze waren essentieel om veranderingen in het capability model door te voeren in Bizzdesign.

Hoe pakte ik het aan?

Ik kwam terecht in het Bizzdesign Centre of Excellence (CoE) team binnen Shell, verantwoordelijk voor vraagstukken rond het gebruik en beheer van Bizzdesign. Vanaf dag één ben ik me intensief gaan verdiepen in de tool, zodat ik de bestaande training kon actualiseren en verbeteren. De vernieuwde training sloot beter aan op de praktijk en werd met veel enthousiasme ontvangen. Uiteindelijk gaf ik de training aan zo’n 80 (nieuwe) architecten binnen Shell, waarin we zowel Shell-specifieke toepassingen als best practices voor optimaal gebruik van Bizzdesign behandelden. Daarnaast kan de training als naslagwerk gebruikt worden door de overige ongeveer 500 architecten binnen Shell.

Een aantal keer per jaar worden er veranderingen binnen het capability model doorgevoerd wat wij als CoE-team moesten doorvoeren in Bizzdesign. Het is belangrijk dat dit correct gebeurde om de tool effectief en efficiënt te houden voor de architecten. Om het updateproces goed te begrijpen, ben ik de documentatie ingedoken en heb ik meerdere testrondes uitgevoerd. In nauwe samenwerking met het Enterprise Business Model team voerde ik succesvol een aantal testrondes door. De ‘echte’ update heeft ervoor gezorgd dat de architecten hun oplossingen weer kunnen modelleren met het meest recente capability model.

Wat heeft het opgeleverd?

Dankzij de vernieuwde training kunnen architecten sneller en effectiever werken. Het geactualiseerde capability model draagt bij aan betere besluitvorming en sturing, en de samenwerking binnen het CoE-team versterkte de kennisdeling en zorgde voor een succesvolle implementatie. Voor mij markeerde dit een geslaagde eerste opdracht als Young Professional.

Meer weten?

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van Bizzdesign of hoe wij vanuit Bvolve organisaties ondersteunen bij digitale transformatie en architectuurvraagstukken? Neem gerust contact met ons op, we denken graag met je mee. En als Young Professional sta ik natuurlijk altijd open om bij andere organisaties een kijkje in de keuken te nemen.

Gerelateerd

Enterprise Architectuur (EA)

Het bouwen van kathedralen

Ken Follets ‘Pillars of the earth’ laat de lezer in een fictieve omgeving kennismaken met wat het in de vroege middeleeuwen vroeg om een kathedraal

Enterprise Architectuur (EA)

6 trends voor Enterprisearchitectuur in 2025

De toekomst van Enterprise Architectuur: dit zijn 6 belangrijke trends voor 2025! Ontdek hoe bedrijven technologie en mensen slimmer laten samenwerken. Benieuwd naar de toekomst