Publicaties

Hoera! We zijn digitaal wendbaar; wat kunnen we nu en hoe nu verder?

In onze vorige blog hebben we stilgestaan bij de ABCD (Architectuur, Business Process Management, Change, en Data) vakgebieden die nodig zijn voor een (digitale) transformatie. Daarnaast is een zekere volwassenheid nodig op deze vakgebieden om de transformatie door te kunnen maken.

Na afronding van deze digitale transformatie zijn we digitaal wendbaar geworden. Dit betekent dat we een organisatie hebben ingericht die enerzijds proactief nieuwe ontwikkelingen onderzoekt op (klant)waarde en anderzijds met minimale inspanningen nieuwe ontwikkelingen kan doorvoeren in haar organisatie. Deze ontwikkelingen hebben effect op architectuur, BPM, change, en data. Laten we de proef op de som nemen. Neem een willekeurige verandering X in gedachte (hier mag je invullen wat je wilt) en onderstaande is voor elke X waar.

Elke verandering X betekent dat of (a) de technische mogelijkheden van een organisatie veranderen (AI, RPA, Low-code/no-code, etc.), of (b) dat de verwachtingen van de klanten veranderen (vraag naar andere producten en diensten, de kwaliteit, de milieu impact, etc.), of (c) dat wet- en regelgeving anders wordt (WOO, AVG, WWFT, etc.).

Laten we als voorbeeld de AVG nemen als verandering. Iedere organisatie heeft hier mee te maken gehad en nog steeds te maken. In onderstaand voorbeeld lichten we een aantal onderdelen van de AVG toe en behandelen we de AVG niet in al haar volledigheid vanwege de omvang. Uiteindelijk valt elk onderdeel van de AVG terug te vertalen naar impact op architectuur, BPM, change, en data.

De AVG gaat over privacygevoelige gegevens die van burgers worden verwerkt. In onze digitaal wendbare organisatie hebben we ons datamanagement goed ingericht en weten we welke gegevens we waar verwerken van burgers. Onderdelen vanuit de AVG als recht op inzage en recht op rectificatie zijn of al goed ingericht of met minimale inspanning door te voeren.

Deze minimale inspanning is mede omdat we vanuit onze datamanagement zicht hebben op welke applicaties welke gegevens verwerken en waar de authentieke bronnen (golden record) van de gegevens zijn. Vanuit de AVG wordt een zogenaamde GEB/DPIA [1] voorgeschreven voor elke mogelijke verwerking met een hoog risico op de vrijheden van burgers. Vanuit onze processen hebben we zicht op welke gegevens worden verwerkt per proces. Dit geeft gelijk zicht op waar privacy toetsing (als eerste) gedaan moet worden. Op basis van deze privacy toetsing kan blijken dat er meer gegevens worden verwerkt dan waar grondslag voor is. Dit kan gelijk meegenomen worden in de volgende cyclus van procesverbetering die we als digitaal wendbare organisatie continue doorlopen.

Met de inzichten waar de AVG impact heeft op de architectuur, processen, en data en de veranderingen die doorgevoerd moeten worden zijn we er nog niet. De AVG impliceert ook een andere manier van werken en de omgang met gegevens, het opleiden van privacyfunctionarissen om de privacy toetsing te doen, en klanten attenderen over welke gegevens voor welk doel worden gebruikt. De change component is, zoals met elke verandering, het belangrijkste onderdeel om ervoor te zorgen dat de organisatie transformeert.

De AVG heeft impact op de architectuur, BPM, change, en datamanagement. Alle vier de vakgebieden zijn nodig om deze verandering door te voeren. Tegelijkertijd is onze organisatie digitaal wendbaar en heeft direct zicht op waar deze verandering impact op heeft en welke transitie de organisatie door moet maken. Uiteindelijk betekent digitaal wendbaar ook dat je makkelijk nieuwe veranderingen je eigen kunt maken en niet dat nieuwe veranderingen geen effect hebben op de organisatie.

Als digitaal wendbare organisatie ben je klaar voor de toekomst! Wil je ook klaar zijn voor de toekomst maar ben je nog zoekende hoe te beginnen? Neem vrijblijvend contact met ons op voor een intake.

[1] GEB: Gegevensbeschermingseffectbeoordeling, Engelse versie is de DPIA: Data Protection Impact Assessment

Amber Nolting
a.nolting@bvolve.nl

Benthe Zenhorst
b.zenhorst@bvolve.nl

Dennis Schunselaar
d.schunselaar@bvolve.nl

Eva Valkenburg
e.valkenburg@bvolve.nl

Gerelateerd

Digitale Transformatie

De impact van digitaal leiderschap

In een tijd waarin technologieën zich snel ontwikkelen en digitalisering de norm is geworden, wordt digitaal leiderschap steeds noodzakelijker voor het succes van organisaties. Terwijl