Publicaties

6 trends voor Enterprisearchitectuur in 2025

De toekomst van Enterprise Architectuur: dit zijn 6 belangrijke trends voor 2025! Ontdek hoe bedrijven technologie en mensen slimmer laten samenwerken. Benieuwd naar de toekomst van digitale innovatie? Lees snel verder en ontdek wat er gaat veranderen!

1. Toepassen van AI in en voor architectuur

Enterprisearchitectuur krijgt steeds meer hulp van artificiële intelligentie (AI). AI wordt gebruikt als een slimme assistent die onder andere helpt bij het analyseren van systemen, het vinden van fouten en het bedenken van verbeteringen. Veel taken die nu nog handmatig worden uitgevoerd, kunnen hierdoor grotendeels automatisch verlopen. Dit heeft als voordeel dat mensen in de organisatie meer tijd hebben voor inhoudelijke of strategische taken. Verder zorgt dit ervoor dat organisaties snel een goed overzicht en inzicht hebben in hun processen en IT. Zo kunnen organisaties beter inspelen op veranderende marktomstandigheden.

Daarnaast wordt het gebruik van data steeds belangrijker. Met AI en slimme analyses kunnen niet alleen systemen en processen beter in de gaten gehouden worden, maar wordt ook gewaarborgd dat alles volgens de regels verloopt en dat betere strategische keuzes kunnen worden gemaakt. In de toekomst zullen real-time dashboards, die direct laten zien hoe alles ervoor staat, een nog grotere rol spelen. Hierdoor kunnen bedrijven sneller ingrijpen en blijven hun systemen gezond en efficiënt werken.

2. Modulaire Enterprise Architecturen

Bedrijven gaan steeds meer werken met een soort Lego voor architectuur. Dit betekent dat ze hun systemen opbouwen uit losse, modulaire onderdelen die ze makkelijk kunnen aanpassen of opnieuw in elkaar kunnen zetten. Het idee is dat je snel kunt inspelen op veranderingen of nieuwe kansen, net zoals je met Lego iets nieuws kunt bouwen door een paar blokjes te verplaatsen.

Met deze aanpak, die vaak draait om het slim gebruiken van API’s (digitale verbindingsstukken), kunnen bedrijven flexibele en schaalbare oplossingen maken. Zo kunnen ze beter meegaan met wat de markt vraagt, zonder dat alles steeds opnieuw gebouwd hoeft te worden.

3. In de wolken van Cloud-architectuur

De overstap naar volledig cloud-gebaseerde systemen die enkel en volledig in de cloud werken wordt steeds meer de norm. Bedrijven gebruiken vaker slimme technieken zoals microservices (kleine, losse stukjes software), serverloze ontwerpen (geen fysieke servers meer nodig) en containers (digitale ‘doosjes’ om software in te draaien).

Het bouwen van systemen die deze schaalbare en flexibele aanpak ondersteunen, is belangrijker dan ooit om als organisatie wendbaar en actueel te blijven. Door gebruik te maken van een mix van verschillende cloudoplossingen (hybride en multicloud), kunnen bedrijven sneller schakelen en beter inspelen op veranderingen. Deze aanpak maakt het makkelijker om flexibel te blijven en niet vast te zitten aan één leverancier.

4. Veiligheid centraal stellen

Informatiebeveiliging is niet langer iets waar je pas later over nadenkt; het moet vanaf het ontwerp van systemen een belangrijk onderdeel zijn. Met nieuwe concepten zoals zero-trust architecturen (waarbij niets en niemand automatisch wordt vertrouwd) en continue beveiligingsmonitoring, wordt veiligheid niet alleen een technisch probleem, maar ook een belangrijke strategische keuze.

Bedrijven moeten systemen bouwen die vanaf de basis zijn ontworpen met veiligheid in gedachten. Daarbij is het belangrijk om niet alleen de technische risico’s, maar nog veel meer ook de menselijke risico’s te beperken. Organisaties moeten hun medewerkers bewust maken van deze risico’s, en processen zo inrichten dat menselijke risico’s zo klein mogelijk zijn.

5. Duurzame Architectuur

Duurzaamheid mag geen apart onderwerp zijn; het moet ook binnen architectuur een vaste plek hebben. Net zoals IKEA haar meubels zo heeft ontworpen dat ze efficiënt kunnen worden vervoerd en weinig ruimte innemen, kunnen bedrijven vanuit hun basisprincipes hun systemen ontwerpen om energiezuiniger te werken. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van energiezuinige Cloud-oplossingen, slimme hardware keuzes en dataverwerking die minder stroom verbruikt.

Door intreding van de nieuwe CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) wetgeving moeten steeds meer bedrijven in de EU rapporteren over hun impact op mens en milieu. De CSRD vereist niet alleen dat organisaties transparant worden over onderwerpen zoals CO2 uitstoot, biodiversiteit en mensenrechten, maar ook dat zij concrete doelstellingen en maatregelen formuleren om dit in de toekomst te verbeteren. Het is dan ook onvermijdelijk dat het IT-landschap hierbij aan de orde komt een duurzame inrichting noodzakelijk is om toekomstbestendig te blijven. Dit helpt niet alleen het milieu, maar ook bedrijven om toekomstbestendig te blijven.

6. Mensgericht ontwerpen

In 2025 draait Enterprisearchitectuur steeds meer om systemen die aansluiten bij wat gebruikers nodig hebben, zowel binnen als buiten het bedrijf. User Experience (UX) en Employee Experience (EX) worden hierbij belangrijke uitgangspunten. Het gaat niet alleen om hoe goed een systeemtechnisch werkt, maar vooral om hoe mensen er makkelijk en prettig mee kunnen werken.

Architectuur wordt zo een brug tussen wat een bedrijf wil bereiken, de IT-strategieën die daarvoor nodig zijn, en de behoeften van de mensen die ermee werken. Met deze aanpak kan architectuur niet alleen innovatie en flexibiliteit stimuleren, maar ook duurzame en mensgerichte oplossingen bieden. Zo zorgt architectuur voor een verbinding tussen mens, organisatie en technologie, en helpt het bij het realiseren van strategische doelen.

Wil je weten hoe je deze trends kunt implementeren in jouw organisatie? Neem contact met ons op door te mailen naar info@bvolve.nl

 

Gerelateerd