Publicaties

De integraliteit van het Bvolve Expertisemodel en LLO-vraagstukken

In de wereld van Leven Lang Ontwikkelen (LLO) lopen onderwijsinstellingen vaak tegen complexe vraagstukken aan. Hoe richt je ontwikkelpaden in die aansluiten op de strategische doelen? Hoe zorg je ervoor dat systemen efficiënt samenwerken? En hoe begeleid je medewerkers effectief bij verandering? Deze uitdagen vragen om meer dan alleen inhoudelijke kennis. Hier is een integrale aanpak nodig die verschillende invalshoeken combineert.

In eerdere blogs hebben we laten zien hoe het scope diagram helpt om grip te krijgen op LLO-vraagstukken en hoe onze aanpak daarbij waarde toevoegt. Daarnaast hebben we in blog 2 besproken hoe procesdenken kan bijdragen aan het creëren van structuur en overzicht in complexe vraagstukken.

Het Bvolve Expertisemodel verbindt de expertisegebieden proces, architectuur, data en change met elkaar. Dit helpt om vraagstukken op een gestructureerde én integrale manier te benaderen en passende oplossingen te creëren. In deze blog laten we zien hoe het Bvolve Expertisemodel bijdraagt aan oplossingen die écht impact maken door LLO-vraagstukken integraal te benaderen.

Het Bvolve Expertisemodel: Denken in integraliteit

Het Bvolve Expertisemodel is ontwikkeld om vakgebied-overstijgend te denken en (digitaliserings)projecten succesvol te begeleiden. Het model bestaat uit vier expertisegebieden: proces, architectuur, data en change. Deze disciplines staan centraal in het model en vormen samen de kern van een integrale aanpak. De randvoorwaarden voor digitale transformaties, zoals strategie, organisatie, realisatie en digitalisering, bieden kaders voor deze expertisegebieden. Hierdoor biedt het expertisemodel houvast voor zowel inhoudelijke als verandervraagstukken.

De kracht van het Bvolve Expertisemodel ligt in het verbinden van deze vier expertisegebieden. Procesdenken zorgt voor structuur en helderheid bij complexe vraagstukken. Architectuur helpt bij het ontwerpen en inrichten van systemen die het leren en ontwikkelen ondersteunen. Data maakt het mogelijk om inzicht te krijgen in leergedrag en resultaten te monitoren. Verandermanagement speelt een cruciale rol in het begeleiden van gedragsverandering en het creëren van draagvlak.

Door deze vier invalshoeken te combineren, biedt het Bvolve Expertisemodel een stevige basis om LLO-vraagstukken integraal aan te pakken. Deze brede benadering zorgt ervoor dat oplossingen niet alleen inhoudelijk van hoge kwaliteit zijn, maar ook praktisch uitvoerbaar en duurzaam.

Expertisemodel Bvolve

Praktische toepassing in LLO-vraagstukken

Tijdens het Bvolve LLO-event in november 2024 kwamen er diverse uitdagingen voorbij die om een integrale aanpak vragen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Het inrichten van ontwikkelpaden: Binnen onderwijsinstellingen is het opzetten van gestructureerde ontwikkelpaden belangrijk om zowel studenten als medewerkers doelgericht te laten ontwikkelen. Hier speelt procesdenken een belangrijke rol. Door processen helder te definiëren en vast te leggen, ontstaat er een duidelijke routekaart die aansluit op strategische doelen.
  • Het koppelen van verschillende systemen: Veel onderwijsinstellingen gebruiken diverse systemen om leren en ontwikkelen te faciliteren. De expertise op het gebied van data en architectuur helpt om deze systemen te integreren, zodat informatie-uitwisseling soepel verloopt en medewerkers eenvoudig toegang hebben tot relevante leerinformatie en studenten een soepele ‘klantreis’ ervaren in hun leertraject.
  • Het begeleiden van gedragsverandering: Wanneer medewerkers te maken krijgen met nieuwe werkwijzen of digitale tools, komt verandermanagement om de hoek kijken. Het is namelijk belangrijk om oog te hebben voor hun dagelijkse werkzaamheden, behoeften en eventuele zorgen. Tijdens het LLO-event bleek dat organisaties het vaak lastig vinden om goed aan te sluiten bij wat medewerkers nodig hebben om de verandering te kunnen maken. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan een docent die ineens moet werken met een nieuw leerplatform, terwijl hij of zij twijfelt over het nut en er nog weinig ervaring mee heeft. Hier kan een gestructureerde implementatie, waarin aandacht is voor de twijfel en ruimte voor participatie en heldere communicatie, helpen om deze drempels weg te nemen. Op deze manier kan weerstand worden verminderd en adoptie worden versneld.

Door dit soort vraagstukken vanuit meerdere perspectieven te benaderen, biedt het Bvolve Expertisemodel een totaaloplossing die aansluit bij de uiteenlopende uitdagingen waar onderwijsinstellingen mee te maken hebben in het kader van LLO. Deze manier van werken sluit goed aan op wat het LLO nodig heeft: flexibiliteit, samenwerking vanuit gezamenlijk belang en een focus op concrete resultaten.

Wil je dat wij vanuit deze aanpak mee denken of doen bij jouw LLO-vraagstukken? Neem dan gerust contact met ons op!

Foto van Claudia Beemster en Maaike van der Donk

Claudia Beemster en Maaike van der Donk

Gerelateerd