Kort geleden, in een eerdere blog schreef mijn collega een blog over de 6 trends in de Entreprisearchitectuur. Vanuit Bvolve denken we graag integraal over onze vakgebieden heen, de expertises Architectuur, Procesmanagement, Datamanagement en Verandermanagement komen immers altijd samen. In deze blog duik ik over een data-as in dezelfde thema’s. Ik doe er alleen nog een ‘+1’ bij.
Naarmate enterprise architectuur zich verder ontwikkelt, wordt datamanagement steeds crucialer. Het beheer van data vormt de ruggengraat van elke moderne organisatie en ondersteunt innovatie, besluitvorming en flexibiliteit.
1. AI en automatisering in datamanagement
Net als bij enterprise architectuur speelt AI een steeds grotere rol in datamanagement. Van het automatisch opschonen van datasets tot het voorspellen van datapatronen: AI maakt het mogelijk om complexe datastromen beter te beheren. Denk aan AI-modellen die automatisch afwijkingen signaleren of suggesties doen voor optimalisatie.
Daarnaast helpt automatisering om routinetaken zoals data-integratie, opslagbeheer en compliance-controles efficiënter te maken. Hierdoor kunnen data-experts zich richten op strategische taken zoals datagedreven innovatie en waardecreatie.
Waar ik nu ook minder op in ga is dat AI goed datamanagement nodig heeft, welke data nodig is om de AI te voeden en of de data wel van de juiste kwaliteit is etc.
2. Data mesh als decentrale strategie
Traditionele centrale datawarehouses maken plaats voor een meer gedecentraliseerde aanpak: data mesh. Deze architectuur verdeelt de verantwoordelijkheid voor databeheer over verschillende domeinen binnen een organisatie. Elk team beheert zijn eigen “dataproducten” en gebruikt standaardprotocollen om data beschikbaar te stellen aan anderen.
Data mesh bevordert flexibiliteit, schaalbaarheid en eigenaarschap. Het stelt organisaties in staat om sneller in te spelen op veranderende marktomstandigheden zonder dat ze volledig afhankelijk zijn van een centraal datateam.
3. Realtime data en predictive insights
De behoefte aan realtime dataverwerking groeit. In 2025 verwachten bedrijven directe inzichten uit streaming data, zodat ze snel beslissingen kunnen nemen. Denk aan supply chain-monitoring, waarbij sensoren in real time voorraadniveaus bijhouden, of klantinteracties die direct worden geanalyseerd om gepersonaliseerde aanbiedingen te doen.
Predictive analytics, gevoed door realtime data, wordt ook belangrijker. Organisaties gebruiken voorspellende modellen om trends te identificeren, risico’s te mitigeren en kansen sneller te benutten.
4. Dataprivacy en compliance: een strategische prioriteit
Met strengere regelgeving, zoals de GDPR en nieuwe wetgeving zoals de AI Act in de EU, wordt dataprivacy een nog grotere prioriteit. Organisaties investeren in tools en processen om ervoor te zorgen dat data ethisch wordt verzameld, opgeslagen en verwerkt.
Datamanagement gaat verder dan alleen compliance; het wordt een strategische waardepropositie. Transparante datapraktijken bouwen vertrouwen op bij klanten en stakeholders, wat organisaties een concurrentievoordeel geeft.
Dataprivacy heeft ook een duidelijke menselijke kant. De systemen kunnen het technisch helemaal op orde hebben maar als iemand gewoon zaken deelt die hij/zij niet zou moeten delen is het kwaad al geschied. Je systemen kunnen wel helpen de privacy beter te waarborgen zodat die mens beschermd wordt.
5. Duurzaam datamanagement
Duurzaamheid is een zou een kernonderdeel van de IT-strategie in 2025 moeten zijn. Datamanagement speelt hierin een sleutelrol door te focussen op energiezuinige opslagmethoden, minimalisering van dataduplicatie en het optimaliseren van datacenters.
Slim datamanagement kan de ecologische voetafdruk van een organisatie aanzienlijk verkleinen. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van groene cloudoplossingen of door alleen relevante data actief te beheren en overbodige datasets op te schonen.
6. Data als product voor mensgerichte innovatie
Net zoals enterprise architectuur steeds meer mensgericht wordt, verschuift datamanagement naar een model waarin data wordt gezien als een product. Dit betekent dat data ontworpen wordt met de eindgebruiker in gedachten, inclusief toegankelijke interfaces en duidelijke visualisaties.
Deze focus zorgt ervoor dat data niet alleen bruikbaar is voor technische teams, maar ook voor zakelijke gebruikers. Het maakt datagedreven besluitvorming toegankelijker en stimuleert een cultuur waarin iedereen binnen een organisatie waarde uit data kan halen.
+1 Datagovernance
De datagovernance is de onmisbare basis voor al deze ontwikkelingen. Zonder heldere rollen, verantwoordelijkheden en het toewijzen daarvan aan de juiste mensen, zullen alle hierboven genoemde trends uiteindelijk niet slagen. Als niemand zich verantwoordelijk voelt, wordt er ook niet gewerkt aan de kwaliteit, validiteit, beschikbaarheid en veiligheid van data. Het is daarom essentieel dat organisaties datagovernance als prioriteit zien en hierin investeren. Alleen met een stevige governance-structuur kunnen bedrijven de voordelen van deze trends volledig benutten.
Conclusie
In 2025 groeit datamanagement van een technische ondersteuningstaak naar een strategisch fundament voor innovatie. Door gebruik te maken van AI, realtime inzichten en duurzame strategieën, kunnen organisaties data benutten als een krachtig middel om flexibel, compliant en mensgericht te blijven.
Maar al deze trends kunnen alleen succesvol zijn als de basis op orde is: datagovernance. Zonder heldere verantwoordelijkheden, duidelijke rollen en een sterke structuur blijft de uitvoering hangen in losse initiatieven die geen blijvende impact hebben. Kwaliteit, beschikbaarheid en veiligheid van data staan of vallen met een goede governance. Het is daarom cruciaal dat organisaties datagovernance niet alleen als randvoorwaarde zien, maar als een integraal onderdeel van hun datamanagementstrategie.
Net zoals enterprise architectuur vormt datamanagement, mits met een stevige governance-structuur, een brug tussen technologie en de doelen van mensen en organisaties. Daarmee wordt het de sleutel tot duurzame groei en vernieuwing.