Publicaties

De kracht van een Integrale Digitale Visie​

In een wereld waar de digitalisering de ruggengraat vormt van vrijwel elke industrie, is het van groot belang voor organisaties om een integrale digitale visie te omarmen. Bij veel sectoren (overheid, onderwijs en zorg) zie je nog altijd te vaak ‘losse visies’ op procesmanagement, architectuur en datamanagement. Dat is niet gek, want zo zijn de structuur, rolverdeling en governance ook ingericht. Tot een bepaald volwassenheidsniveau is dit te rechtvaardigden, maar je kan er tegenwoordig niet meer verder op bouwen omdat de samenhang en afhankelijkheden te groot zijn.

Een integrale digitale visie gaat niet alleen over het implementeren van nieuwe technologieën; het omvat ook een holistische benadering van digitale transformatie die tot de kern van de bedrijfsstrategie doordringt en een cultuur van innovatie en aanpassingsvermogen bevordert. Daarnaast is het essentieel voor het creëren van een inclusieve digitale organisatie, waarbij iedereen in staat wordt gesteld om optimaal gebruik te maken van digitale technologieën en de voordelen ervan te ervaren.

Wat is een Integrale Digitale Visie?

Een integrale digitale visie ondersteunt organisaties om digitale technologieën, processen, architectuur, data en gedrag te integreren in alle aspecten van hun bedrijfsvoering. Het gaat niet alleen over het implementeren van geïsoleerde digitale oplossingen, maar eerder over het begrijpen van hoe deze oplossingen samenwerken en synergie creëren om waarde te genereren en concurrentievoordeel te behalen.

Een integrale digitale visie omvat verschillende elementen, waaronder:

  1. Strategie: Een duidelijke digitale strategie die is afgestemd op de overkoepelende bedrijfsdoelstellingen en die de richting bepaalt voor alle digitale initiatieven.
  2. Cultuur: Een organisatiecultuur die openstaat voor verandering, experimenten aanmoedigt en een omgeving creëert waarin innovatie gedijt.
  3. Technologie en Architectuur: Het gebruik van geavanceerde technologieën zoals kunstmatige intelligentie, data-analyse, cloud computing en Internet of Thing (IoT) gecombineerd met een goed doordachte architectuur legt de basis voor schaalbaarheid, flexibiliteit en veiligheid
  4. Mensen en Vaardigheden: Het investeren in talentontwikkeling en het ontwikkelen van digitale vaardigheden die nodig zijn om de digitale transformatie te leiden en te ondersteunen.
  5. Processen en Data: Het herinrichten en herontwerpen van bedrijfsprocessen om ze te stroomlijnen, standaardiseren en te digitaliseren. Hierbij speelt data een centrale rol in het informeren, monitoren en het nemen van besluiten. Waar mogelijk kan een organisatie zelfs meteen de data centraal zetten bij het verbeteren van hun processen. Lees meer over procesmanagement in deze blog.

 

De voordelen van een Integrale Digitale Visie?

Het opstellen en volgen van een integrale digitale visie biedt meerdere voordelen voor organisaties:

  • Verbeterde concurrentiepositie: Organisaties die een integrale digitale visie omarmen, kunnen zich beter aanpassen aan veranderende marktomstandigheden en sneller nieuwe kansen benutten, wat resulteert in een concurrentievoordeel.
  • Verbeterde klanttevredenheid: Door digitale technologieën te gebruiken om betere klantinzichten te verkrijgen, gepersonaliseerde ervaringen te leveren en snellere en betere klantenservice te bieden, kunnen organisaties de tevredenheid en loyaliteit van klanten verbeteren.
  • Operationele efficiëntie: Het digitaliseren of zelfs automatiseren van processen, het gebruik van data-analyse voor het nemen van datagestuurde beslissingen en het optimaliseren van workflows kunnen leiden tot verbeterde operationele efficiëntie en kostenbesparingen.
  • Innovatie: Een integrale digitale visie moedigt een cultuur van innovatie aan, waarbij medewerkers worden aangemoedigd om nieuwe ideeën te verkennen, te experimenteren en te implementeren, wat kan leiden tot bruikbare innovaties en nieuwe zakelijke kansen.
  • Wendbaarheid en Flexibiliteit: Organisaties die een integrale digitale visie nastreven, zijn vaak wendbaarder en flexibeler in het omgaan met veranderingen en uitdagingen, wat essentieel is in een snel ontwikkelende digitale samenleving.

 

Onze aanbeveling

Een integrale digitale visie is geen luxe, maar eerder een noodzaak in de hedendaagse digitale samenleving. Leidinggevenden spelen hier een belangrijke rol in qua visie en voorbeeldgedrag. Het is belangrijk voor leidinggevenden om niet alleen te focussen op het creëren van een cultuur van innovatie en het ontwikkelen van digitale vaardigheden, maar ook op de implementatie van technologieën. Ze moeten het belang van digitale innovatie communiceren en teams aanmoedigen om nieuwe ideeën te verkennen en te implementeren. Dit noemen we Digitaal leiderschap.

Guido Cohlst
g.cohlst@bvolve.nl

Gerelateerd