Enterprise Architectuur : methode voor gecontroleerde verandering

Bij Bvolve geloven we in een holistische aanpak door verschillende disciplines samen te brengen. Enterprise Architectuur (EA) speelt daarin een essentiële rol. Als aanpak om structuur, inzicht en overzicht aan te brengen in de ontwikkeling van organisaties, maar nadrukkelijk ook als hulpmiddel voor de besturing (governance) van de veranderende organisatie.

 

Wat is Enterprise Architectuur?

EA is een middel om inzicht en overzicht te creëren in (de ontwikkeling van) complexe organisaties, proces- en IT-landschappen en die ontwikkeling te sturen op basis van een visie. Dat eerste gebeurt met behulp van producten zoals modellen van de huidige en de (beoogde) toekomstige situatie (de IST en SOLL-architectuur) en projectarchitecturen. Het sturen van de ontwikkeling wordt in de Enterprise Architectuur gedaan met principes en richtlijnen. De methode wordt daarbij ook veel gebruikt voor impact analyses en visualisaties en de ondersteuning van projecten en ontwikkelteams door een kader stellende context te bieden.

Met ArchiMate modellen houdt uw organisatie grip op veranderingen van de huidige naar toekomstige situatie.

Enterprise Architectuur en modelgebaseerde verandering met ArchiMate

 

Voordelen van Enterprise Architectuur

Als gevolg van de grote inhoudelijke reikwijdte wordt Enterprise Architectuur vaak gezien als een enigszins abstracte discipline. De methode heeft echter een duidelijke toegevoegde waarde. Een kleine greep uit de vele voordelen:

• biedt inzicht en overzicht over alle lagen van de organisatie.
• vergemakkelijkt de afstemming tussen de bedrijfsstrategie en IT (business-IT alignment);
• ondersteunt programma’s en projecten met inzicht in afhankelijkheden, kaderstelling en de vertaling van de overkoepelende context en visie naar de projectresultaten;
• is een middel om impact of change-analyses te maken;
• draagt bij aan de verbetering van de communicatie met en tussen stakeholders.
• kan de besturing (governance) van de organisatie ondersteunen en versterken.

Samenvattend is Enterprise Architectuur de methode bij uitstek om controle en grip te houden op de ontwikkeling van uw organisatie.

 

Een holistische aanpak voor Enterprise Architectuur en Project Portfolio Management

Bij Bvolve gaan we echter een stap verder. Door EA te verbinden met disciplines als verandermanagement, risicomanagement en in het bijzonder ook applicatie- en project portfolio management zorgen we voor een integrale aanpak, waarbij een hoge mate van efficiëntie en consistentie steeds de norm zijn.

In complexe veranderorganisaties zien wij Enterprise Architectuur in toenemende mate een belangrijke toegevoegde waarde leveren door de organisatie te ondersteunen bij het maken van de juiste keuzes in prioriteiten, het bewaken van de samenhang van ontwikkelingen en de inzet van middelen. De inhoudelijke bijdrage aan en invloed op (Project) Portfolio Management is voor ons dan ook een van de pijlers van effectieve inzet van EA.

 

Trainingen

In onze werkzaamheden maken we zoveel mogelijk gebruik van best practices, standaarden en bewezen (bij voorkeur open) methodieken, waaronder modelleertaal ArchiMate® en het framework TOGAF® van The Open Group. In ons aanbod van Enterprise Architectuur opleidingen  hebben we daarnaast ook veel aandacht voor de competenties van de architect, hetgeen goed naar voren komt in onze training ‘EA Communicatie met Infographics ’ en ons EA simulatiespel ‘Framing the Future’ . Bekijk hier al onze trainingen.

De TOGAF Enterprise Architectuur methode helpt bij het inrichten van uw veranderprocessen.

TOGAF Enterprise Architectuur methode

 

Bvolve

De multidisciplinaire consultants van Bvolve zijn uw ideale partner in de invoering én uitvoering van Enterprise Architectuur binnen uw organisatie. U profiteert naast onze ruime ervaring als leider in het vakgebied ook van onze missie om uw organisatie duurzaam te professionaliseren. Zonder de aandacht van de taak te verliezen, benutten onze consultants alle kansen om uw medewerkers te ondersteunen en coachen op – onder andere – het vakgebied van Enterprise Architectuur. Bekijk hier het team van Bvolve.

 

Contact

Voor meer informatie of een vrijblijvend gesprek kan u contact opnemen met Martijn Smeets.

Martijn Smeets